PORTRETTEN IN HET HIER EN NU
Christine de Jong

Sinds 1997 maak ik portretten van mensen zowel als van de natuur. Een portret betekent voor mij een ultieme ervaring van het moment, vergelijkbaar met de Japanse haiku. Ik werk in een westerse traditie maar voel wel degelijk de oosterse invloed van dingen: weglaten en concentratie in het moment.

 

 

Hoe kijkt iemand, wat is de stemming, welke kleuren horen bij die stemming? En wat is, in het geval van een menselijk portret, nog meer karakteristiek voor de persoonlijkheid? De gelijkenis is natuurlijk belangrijk, zeker bij het werken in opdracht. Maar alle factoren, zoals stemming, kleur, lichtval en penseelstreken maken het karakter uit van een portret, zowel van mensen als van landschappen of andere onderwerpen in de natuur.

 

 

En aangezien het leven slechts per moment kan worden geleefd is het van belang de ervaring van dat moment weer te geven. Op die manier wordt de geschiedenis van de wereld verteld. Het onderwerp van een portret kan een berg in Griekenland zijn, een lucht in Amsterdam-Zuidoost , een boom in Frankrijk; het kan gaan om een favoriete schrijver, een eigen kind, een vriend of iemand van het multiculturele koor. Datgene wat mij treft uit te drukken in een intensieve ervaring is waar het om gaat in de portretten.

 

Ik dank mijn teken- en schilderlessen aan o.a Cornelie Bartlema, Mieke Dillo en Inge Schagen en mijn levenslessen aan o.a Thich Nhat Hanh, Paolo Coëlho, Meindert van den Heuvel en Marijke Moers.

Christine de Jong

Amsterdam, 2011